Monday, December 27, 2010

CINTA DI RUMAH HASSAN AL BANNA




salam perjuangan...

Alhamdulillah...dalam kesempatan mencuri masa, sempat juga untuk buka blog ni... ingin dikongsikan bersama...sebuah buku y baru habis di baca...

sesungguh, mujahid kita, al banna memang seorang yang hebat...dalam buku tersebut menceritakan bagaimana hebatnya al banna dalam menjaga keluarganya. dalam kesibukan sebagai seorang pemimpn ikhwan, tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga x pernah terabai. bagaimana al banna mendidik anak-anaknya dengan penuh pentarbiyahan. dengan penuh kasih sayang dan ketegasan.

disyorkan kepada sahabat2 dapat membaca buku ini sebagai panduan untuk membentuk keluarga islam. albanna mendidik anaknya dengan menjadikan dirinya contoh terbaik sebagai ikutan anak2nya...sepertimana yang diceritakan anak perempuannya, albanna meminta anaknya untuk mengambil mashaf alquran dan mendengar bacaannya hafazannya... namun, itu adalah cara albanna mengajarkan anak2nya tentang alquran...

seperti juga bagaimana albanna mentarbiyah anaknya untuk menginfaqkan harta yang ada.. anaknya diberikan sejumlah wang untuk diinfaqkan pada setiap hujung minggu dan dia akan memerhatikan anaknya samada menjalankan tanggungjawab tersebut atau tidak...

begitu indah dah unik cara albanna mentarbiyah keluarganya...semoga kita dapat memperbetulkan dan mentarbiyah diri kita untuk menjadi pemimpn keluarga dan dapat mencontohi kepimpinan albanna... insyaallah...

Thursday, December 2, 2010

berkorban untuk sebuah cita-cita

salam...

hidup yang amat sibuk di sepanjang bulan...travel memanjang je...keputusanku dh muktamad untuk bhenti keje..alhamdulillah, dh diluluskan...

so, jd lah penganggur...untuk sebuah cita2, aku perlu berkorban...
hope, my decision is right...

untuk warga darul islah dan sahabat2 shah alam, terima kasih atas jalinan ukhwah yang menggamit memori sepanjang kehidupanku setengah tahun di sana...maafkan diri yang hina ini atas segala kekhilafan...sangat sedih sebenarnya untuk meninggalkan rumah itu..daerah itu..ofis itu...

utk kakak tersayanag, k.didy...i'm very2 sory...saya memang sorang y degil..keras kepala...x dengar cakap...and so on...sedih coz dah susah nk dengar akak berleter kt saya nanti...

saya dh xde kt sana, akak jg diri..dh x dpt nk tolong akak...thanks a lot krn sudi jaga saya sepanjang di sana...terlalu byk susahkan akak...nanti dh susah kn nk share crite kt akak...

k.mun..nanti jg kakak elok2...

k.is...thanks krana sanggup melayan kerenah saya...

k.syida..lepas ni dh x leh dengar akak jerit2 dh...
kome...k.habsah, amal, k.yani,k.ida,k.yun,faza...thanks a lot...

semoga aku kuat untuk menghadapi segala cabaran menempuh kehidupan menghadapi kedewasaan...

Friday, November 12, 2010

miss my family

salam kerinduan....

maa..abah...my siblings...
anakku buahku yang comey2 mcm makcik die...
i miss u all...
huhu...
sejak lepas raja puasa, belum berkesempatan untuk balik ke umah...
w/pun beberapa kali ke dungun...

in'allah..anakanda mu akan kembali x lama lg...
always be there...bersedia berbakti untuk mu... akan ku kotakan hasratmu...
maa..don't worry...kepulanganku untuk capai impian maa.. i will help u to manage ur bisnes...
akak ku cuba laksanakan y terbaik untukmu...

thanks a lot mum that u give full support for my bisnes..

love my family...

Monday, November 8, 2010

akhirnya...aku berjaya tamatkan degree

salam.

syukur pd tuhan yang Esa kerana masih lg memberikan kita masa untuk mengejar cita-cita, merasai nikmat yang tak terhingga...Alhamdulillah, akhirnya, semalam aku berjaya siapkan thesis. walaupun x sehebat mana...thanks a lot kpd sahabat2 yang byk membantu...

dh x jd student, nak wt pe? aku dapat offer keje kt tempat pktikal dulu...tp, mybe keje kejap je kot...nak fokus pada bisnes...byk hal kena setel..projek kt jengka dh diluluskan..tgu proceed...projek kt dungun pun dh lulus n tunggu proceed jgak.

rabu lepas gi jengka, present projrk kt HEP sana...alhamdulillah ok.. uitm jgka dh byk berubah..dh byk pembangunan...jumpa adik2, lecturer,staf...sempat pergi pasar malam...

hujung tahun ni..byk plak walimah..Alhamdulillah..masjid2 akan dibina...tahniah untuk sahabat2 yang bakal mendirikan masjid...semoga baitul muslim yang dibina dapat menjana ummah pada masa hadapan...

Wednesday, October 27, 2010

THESIS+REPORT+VIVA+CATUR BESTARI

salam.

lama sungguh tidak menjenguk blog ni...busy yang amat sangat...
skg tengah bercutu di dungun dengan penuh keharuan...menyiapkan teport thesis n preparation utk viva thesis... ditambah lag dengan latihan catur bestari setiap hari... tp, aku jugak yang mengada-ngada cari pasal menserabutkan kepala menggatal nak jd wakil uitm terengganu lawan catur bestari pada 31 oktober kt UPM. Ye la..xkan x nak join...kan juara bertahan...kalau xde juara, sape nak atur strategi...

dalam keadaan yang sudah serabut ini, ditambah pula dengan menguruskan pengambil alihan kedai baru. Alhamdulillah, kami berjaya membuka cawangan kedua kedai makan y akan diberi nama D' FALAH CORNER. nak buka kedai makan walaupun cawangan, adalah suatu yang agak sukar...ditambah lagi dengan constraint masa yang amat mencemburuiku...

keserabutan ditambah lagi dengan interview untuk menyambung pengajian pada 28 oktober. lagi dugaan dengan terpaksa masuk kerja pada 1 nov dan perlu ke jengka pada 3 nov untuk present tawaran kontrak vending machine kt uitm jengka...

sedih sangat...walaupun 2 minggu berada di terengganu, aku tak berkesempatan untuk balik umah jumpa keluarga...maa..abah..doakan segala urusan anakmu ini dipermudurahkan...

sahabat... doakan kejayaan ku dan segala urusan dipermudahkan... moga tuhan yang maha agung memberi petunjuk untukku ke jalan yang benar...memudahkan urusan hidupku...

Saturday, August 28, 2010

SEMARAK I-CITY

SALAM RAMADHAN yg sudah menjangkau pertengahannya...
apa khabar iman kita? amalan kita? perbetulkan apa yg perlu... peringatan buat diriku...

be a superwoman? dh lama x jd superwoman...hujung minggu ni sgt dahsyat... bermula dgn handle event kt subang jaya, kna naik moto sendiri...alhamdulillah jumpa jln pergi dan pulang...handle program kt i city..today, gi anta brg kt PROMISE kt pustaka negeri, pastu gi english clinic...thanks to all teachers...ke port klang untuk research sampai ptg... ke icity lg...

esok? mengikut planning, wt research cari target market for my thesis. to port klang continue for the research...

ketika cinta bertasbih? tinggalkan dulu utk sementara ya... settle your jobs first ok... remember, you need to submit 100 target market on Monday... show your improve your perfomance to finish your training k...

Alhamdulillah..dlm kesibukan mgu ini, i can forget for a while the problems...

semoga Ramadhan kali ini lg bermakna untuk kita semua...

Thursday, August 19, 2010

maa...please...

maa...tidak cukup dewasakah aku setelah berusia 22 tahun...next year dah 23... aku tahu bahawa keputusan itu begitu berat...aku mengerti bgmana perasaan seorang ibu untuk melepaskan anak kesayangannya...it's the same case belong to my sister... but, i think that she was differ at that time. she was matured and well managed at 23rd... so that my mum accept her decision....

did i'm not too matured and not well managed??? i'm not ready yet just now..but, i'll prepare to be ready for next year...maa...aku buntu maa... ur answer for my question make me upset...i know..that's a very big decisions that will change my life and i need the decision from maa and abah...

aku tahu maa...maa meletakkan harapan yang tinggi untuk aku to manage her bisnes...i'll try to do that mum...

i'm waiting for the good news mum...i do want to force u...take ur time to make the best decision to ur love daughter...

seriously aku memang x berani untuk pujuk maa utk perkara ini...aku tahu yang aku belum berkelayakan to discuss this point right now...

aku doakan agar pintu hati maa and aBah akan terbuka untuknya... doakan yang terbaik untuk anakmu maa..abah..

LUV U...

Saturday, August 14, 2010

SURAT ANAK UNTUK MAKNYE

Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala
ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu
kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga.
di sebab kan pagi masih awal,
jadi jalan tu lengang..kosong....sekosong hati
ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh
itu lain benar suasananya.....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn....
Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami
mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang
mak jangan buat
gitu...jangan
nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya
tak menitik atas mak....
Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh"
kiter sedih...kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....nanti bila kita selesai sembahyang
subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya...!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap
wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak...
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak
dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam
solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite
sebak....
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari
rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik..
badan akak terasa panas...
makk...anak mak yang seorang tu demam....
Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak
yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan...
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap
malam selepas maghrib anak mak
ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat
selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan.
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan
gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin
sayu...tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon
kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi.
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah
untuk mak..nanti kalau gini
ajer mak yang susah kat sana.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....
Agaknya mak nampak adegan tu...
sebab malam jumaat kata orang roh balik
rumahh...
mengharap sedekah dari anak2 nya...
Mak tau tak...di saat itu kerinduan terasa
menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat....
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit
dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu
menjelma...hanya sedekah al-fatihah
kiter berikan.....
Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk syahdu masih terasa lagi nih....
Mak tau tak,itu lah pertama kali mak peluk
anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi
jauh....
nak tinggal kan anak2 mak,mak macam dan
sedia.....
Seminggu sebelum tu,mak dah menganyam tikar
mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar
tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan
radio tu siaran siam.....
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di
gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan..
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah
bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet...
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak
biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume
duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam
gulung tikar...kiter
kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..
Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang
mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah
dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah
pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum
pujuk.
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk
mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan
urut ajer..
Mak tetap tak bersetuju.....mak memang degil...
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut
perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin
teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak
pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.....
Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....
Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu
lah pertama dan terakhir kali
mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya
mak, kiter kata nak
beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..
kiter jawab pula...kalau tak cukup,
mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta kiter sampai.....mak buat
kenduri kesyukuran.....
Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden
terlanggar kelinn naik motor.....
Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter
jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....kiter cepat-cepat
simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan
kemek...mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok
bunga.....
Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak
risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak
tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan...ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08/1999
Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut
mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai
hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat
sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn
Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter
mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat
masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor
kan...
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
mak..
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat
kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje..
Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama
tunggu tu.
akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana
membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai
masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan
mampu kiter balas..
Sekian terimakasih.
Yang Benar
~Anak mak yang dah tak degil~

copy dr sahabat.
sama2 lah kita menjadi anak yang baik...berbaktilah kepada kedua ibu bapa kita selagi mereka masih ada. pada yang sudah kehilangan, derdoalah dan jadilah anak soleh.

Sunday, August 8, 2010

YA ALLAH...

Ya Allah...tuhanku y maha mengerti atas setiap apa yang ditentukan. Pasti terselit hikmah atas dugaan ini. Namun begitu berat untuk ku hadapi...tabahkan hatiku menghadapinya ya Allah... hanya Kau saja yang mampu dan sebagai tempat untuk ku mengadu...

Benar, ujian adalah salah satu cara kita ditarbiyyah...tidak beriman seseorang selagi dirinya tidak diuji...mungkin ini ujian keatasku...
Semoga Ramadhan yang hampir tiba, mohon padamu agar diriku diberi ketenangan untuk meneruskan hidup ini...

Maa..i’m really miss u...akan ku khabarkan padamu hanya yang terbaik...

Wednesday, August 4, 2010

baik-baik sayang

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
'kan menghapus dukamu sayang

Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku


DIK

Dik, aku pinta kau akan slalu setia
Dik, aku mohon kau slalu menemani
Saat ku tengah terluka
Kala ku tengah gundah

Reff:
Ku akan menjagamu
Di bangun dan tidurmu
Di semua mimpi dan nyatamu
Ku akan menjagamu
Tuk hidup dan matiku
Tak ingin, tak ingin kau rapuh

Dik, jangan engkau pergi tinggalkan aku
Dik, ingin aku cinta dan cinta slalu
Saat kau tengah terluka
Kala kau tengah gundah

Back to Reff:

Kau akan menjagaku
Di bangun dan tidurku
Di semua mimpi dan nyataku
Kau akan menjagaku
Tuk hidup dan matiku
Tak ingin, tak ingin kau rapuh

Thursday, July 22, 2010

maa... i luv u

salam...

rindu nye kt mama...tadi tepon...terubat rindu... maafkan anakanda maa. x banyak masa anakanda luangkan bersamamu...sedihnya...i miss u a lot...Alhamdulillah, maa cakap dia sihat. abah pun sihat...

byk y dibualkan dgn maa.. mama pendengar yang baik...sentiasa mendengar luahanku... mama juga penasihatku dalam perniagaan...tadi sempat bincang pasal bisnes ngan mama... mama macam x brapa setuju coz melibatkan modal yang agak tinggi..tp, setelah diperjelaslaskan apa yang patut dan setelah dirayu berkali-kali, mama mengalah dan menerima... Alhamdulillah..proposal bhgn financial dh lulus...mama cakap, perangai dari kecik x ubah2... kalau nak sesuatu, mesti merengek sampai dapat... mama ulang kata2 ku masa kecik dulu... maa..maa deh..boleh la..janji tau..x bagi dosa... so, mama dah tau dah apa jawapan yang perlu diberi...nak atau x, mesti kena terima barulah berhenti merengek...thanks a lot mum kerana sangat memahami anakanda mu yang nakal ini...

huhu..tu la perangaiku dari kecik lagi...ingat lagi kenangan silam masa umur 7 tahun. masa tu ajak mama gi bandar nak beli buku latihan b.i yang baru. yang lama dh abis...malam tu merengek2 ajak mama...hehe..selepas puas dirayu, mama pasti akan setuju...

syukur pada mu ya Allah...kau kurniakanku mama yang begitu memahamiku...memberi semangat dan peransang untuk aku menjadi insan berjaya...tp maa..i'm not ready yet to take over ur business..i want to build my own bisnes... but, don't worry mum, when i'm ready, i will manage it..Insya Allah...

to my luv dad, sorry a lot that i'm very stubborn in making decision...but i know that i'm ur luv daughter...hehe..x perasan..tp memang betulkan abah...

i hope that my luv mum and dad always in good condition and happy always bersama cucu2 tersayang...

Tuesday, July 13, 2010

KARNIVAL ULANG TAHUN KE-9 IKIM

Salam. Alhamdulillah..
I have a time to write… at the weekend, I’m working full day..huhu.. the event start on Friday till Sunday. That’s very nice event in Islamic environment. The most important that I have a lot of give I get.. hehe..
One more thing, we are successful to sold out all of the stock’s f RIHEPI.. 10 KARTON.. bleh isi dlm malaysia book’s of records..see the promoter la…ish3x..x baek..istigfar… sume dgn izin Allah…
I get a lot of experience the that how to manage the business, how to promote to the customer, can find the new clients, meet the artist n ikim DJ.. all muslim entrepreneur also give a lot of cooperation by each other..that’s nice game of business..good competitions..together to improve our economic…
I’m shopping about one thousand there..not for me la.. for my JDMART at dungun…I found a lot of supplier..Constrain of limited time to discuss a lot about of the product that I need to promote my product too.
Boss give us holiday on Monday..seronoknye..hehe..i can rest after 3 days work.. on Sunday nite, after dinner at abu cafĂ©, restoran ayam penyet, k.syida and I went to i-city…emm..that’s nice? Boleh la.. but, idon’t think about that..that’s a lot of waste of electricity..that’s like in fantasy world..
Monday? Shopping? Oh no..window shopping.. at morning I had pass the product that I have bought at event to dungun by Transnasional bus.. call the TM contractor to repair the home phone… cook for lunch and laundry… waiting for k.didy? tido jap..
Aduhai..terkejut..sakit jantung..ingatkan dah pukul 3.. 1 have promise to nad to sent their boxes to mawar..she ad the class on 3pm..oh..the watch 20 minute early..huhu..go to mawar and take my sis, ain at seroja..went to TM to change new phone..pkns..HPA..and anta balik ain n ina to colledge.. sempat lagi cuci mata kt JAKEL…huhu..that’s a lot of nice carpet..but the price? Mesti la mcm x mampu milik…
Nak tnya cikit, what’s ur opinion if somebody take to u about investment? About gold? I’m interest to invest of it..but I need to do a lot of research first.. that’s the long term investment…
How abut real estate? I need to buy a house as soon as possible.. I had cancel my want to get a luxury car..that’s not important and not too good investment.. my red kancil it’s ok.. I want to be a millionaire on 30 yrold. More 8 years to get it…
That’s important to be young millionaire? Yes.. that’s is for islam..dakwah akan berkembang melalui ekonomi..without money, we can’t easily to perjuangkan islam.. see how Yahudi poison our mind that through economic plan..so, change the world with Islamic economy…Insya Allah…

Thursday, July 8, 2010

holiday

Salam…
last week story…
I came back to dungun on Friday night after work with k.mas n my loving driver, k.didy. travel start after solat maghrib about 8.00 pm. Traffic is very jammed…there is luck coz we went by WPF 140, my cousin car that have no problem for long journey travel…jdm? My red kancil, oh..i don’t want to see u a tired..get a lot of rest at Setapak k..
Aduyai..my driver had sleepy after enter the LPT..Huhu.. I need to drive.. she said that we will change back at R&R Temerloh..but, when reach at temerloh..huhu…seronoknya dia tido…cian plak nk kejut… I’m drive again…till reach dungun. U know wt happened? At bukit besi to dungun, we are stop by police. I don’t know why..but, before that, I drive 140-150km/hr..i don’t know if that the reason. But, Alhamdulillah..they are checking for my licence only and we are pass…reach at dungun about 2.30a.m. very sleepy..sory k.didy..u cant back home now..hehe..sleep at villa solehah…
Awake about 7a.m..adush..thesis workshop on 8.00am. go to pdg midin and come back to dungun…oh, there is registration for new students..silap amik jln la plak…lekat dgn dak2 baru nak daftar..it take about 30minute to go to DK Anggerik.
5 days at dungun, be the superwomen again…fuh..
Story at dungun can’t be describe here..
Go back to shah alam with my aunty. Mok ngah that only one of my aunty that the older had pass away about 10 years ago. My mum just have 3 siblings and she is the youngest that call moksu by others. Reach at setapak to go to my cousin house about 4.30p.m..k.didy had speed for 140-160km/hr.. and go back to darul islah with traffic jammed..
At Friday, we are settle for streamyx at tm point and went to maybank to setle my debit card. And then, go to shopping again at mydin s.18. and then, went to section 25, tan & tam motor to paid the insurance and road tax for BKF. Lastly, go to CIMB to have the CIMB account for DE FRESH CORNER.. but, we are late..that’s Friday and the bank closed at 4.00pm.
Night: meeting at section 17
Saturday: shopping and shopping.. at jalan TAR…SHOPPING sampai sakit kaki.. nasib baek ada orang baek tolong urutkan..hehe
SUNDAY:haha.. after breakfast, we have the mission to be settle with k.yun and k.has. cucci-cucci services sambil mandi hujan…best.. we are services for 8 motorcycle and a car..fuyooh..
Will be continued..

Thursday, June 24, 2010

TRYING TO WRITE

salam....

start from now, i want to try to write in english. whether it's ok or not, that's the way to improve my english. k.didy, please check it k..hehe..luv u sis..

yesterday, after come back from office, k.didy n i went to Giant at s.13. i had bought saome equipment to my corner -DE FRESH CORNER- coz i want to go back to dungun tomorrow. after maghrib at Giant, we go to teach alquran..k.didy la.. i just follow..

hungry...em..,k.didy said that her brother in-law want to invited us to eat nasi arab at i-city.. her handphone leave at D.I...so, should to go back home first. k.mun n raihana n k.yana follow us too. but, emm..his not coming..so, k.didy drive around s.alam to find best corner to get food.

hahaha..we stop at RESTORAN TASIK INDAH. fuhh...that is stars restaurant...but, since we enter the corner, not too good to exit..hehe..so, we order the tom yam soup. asparagus belacan n black pepper beef...service not too good la..servive at bandung are more better..hehe..i likes to compare malaysia with bandung....food..ok la.. we shoild to setle all the food that serve...too expensive..haha...go back home to sleep with full stomach...masyaallah...

i miss u...DUNGUN...
tomorrow i will g back to dungun..hehe..2 years at dungun..a lots of memories...teach more to be a sis, a business woman, a project manager..a super women...thank you Allah that u give me strong to do it's all...

i need to leave my job tasks..tomorrow have an event at cheras that under my incharge..saturday at sekolah alam shah also my task till next week program at bandar country homes at rawang...i need to pass to other BSC to handle it..hehe.. not to good la..but, i want to get holiday at dungun for a week...hehe...

ANUGERAH PENGAKAP RAJA 2010









SENARAI PENERIMA SIJIL PENGAKAP RAJA

Tarikh : 22 MEI 2010 [SABTU]
Masa : 10.00 PAGI
Tempat : ISTANA MAZIAH, KUALA TERENGGANU

1. WAN MOHD SABRI B ABD TOLIB
2. WAN MOHD SYAWALI B ABD TOLIB
3. NURUL AMIRA BT BAHARUDIN
4. NOR SAHIYAH BT AHMAD FARID
5. WAN NOR NADIA BT WAN MOHD FAUZI
6. MOHD NORDAN B DAUD
7. AYESHA BT CHE RAZAK
8. NOR LIZA BT ABD AZIZ
9. NOR HASLINDA BT HASHIM
10. WAN MOHD SALIMI B WAN ISMAIL
11. SITI NORYATI BT MAT NASIR
12. WAN RAMLAH BT WAN NAWANG
13. MOHD ZAIDI B MOHD JAAFAR
14. ZULHAIZAL B MUSTAFFA
15. HAITIE SALWA BT SHAAFI
16. NURHAZIRAH BT SHUKRI
17. SITI ROHANI BT SHAFIE
18. CHE KU NORSYAHIDA BT CHE KU HUSIN
19. NORJAMALIA BT NGAH
20. MOHD SHAHRUL MIZAN B MOHD NOH
21. MOHD KHAIROL IDHAM B SALEHUDDIN
22. MOHD AZRAH HELMIE B ABD RAZAK
23. CHONG JIA HAUR
24. WAN HAFIZUDDIN B WAN MUHAMAD
25. ASRUL EFFENDIE B AWANG NGAH
26. LEE ZHAO MING
27. MOHD FIRDAUS B MOHD
28. TEO ZIANG LOON
29. LOH JIAN RONG
30. MOHAMAD RAZALI BIN SULONG
31. NOR ZAWANAH NAJIHAH BT MOHD ZAHID
32. MOHD AIZAT B MOHAMED
33. MUHAMMAD HAFIZ B RADZIAH
35. TUN MOHD FAIZUL B TUN AHMAD
36. AHMAD SHAFIE B ZAINAL
37. NURUL HAFIDA BT MOHD NAZRI
38. MAWARDI B MUHAMAD
39. MOHD FAKHRURAZI B MOHD SUHAIMI
40. SITI AMINAH BT MOHAMED
41. NOR AZMIRA BT AZIZ
42. WAN NAJIHAH BT WAN HASSAN

Tuesday, June 22, 2010

i can do anything

pktikal kt namie food industries as BSC (business support consultant). em..keje masuk pkul 9 pgi smpai pukul 5.30 ptg..tp, yg agak sedihnya...tiap2 hjung mgu penuh dgn event y kena attand..huhu..

minggu lepas ada kejohanan bola sepak kat seksyen 18, anjuran pas seksyen 18...3 org yb dtg..dato' khalid samad,yb rodziah ismail n yb yaakub safari. pihak penganjur memberikan kerjasama y baik...sale pun agak bagus..paling tinggi dalam byk2 event y pernah ku handle...

i can do anything....

haha..sebelum ni, kalau k.didy suruh g mane2 sorang2, mesti x nk..x boleh la..x tau jalan la..
tp..tu sebelum ni..aku dh tanam azam baru...aku mampu lakukan segalanya...hari jumaat ari 2, plan nak balik keje awal..emm lewat jgak..meeting la..kena wat stock out utk event..mcm2.. nk kena g KL Centre..cne? g la amik k.sal lt sksyen 10...dgn pnuh cnfident naik motor ke sana..hehe.. Alhamdulillah..x sesat pun..

pastu mtk k.habsah n k.syida anta kami naik komuter kt pdg jawa...naik la komuter ke kl centre..dh smpai, tgu punya tgu..driver sesat la plak...sape la driver tu..jln plak jem..hampir sejam lebih main dlm jem pusing2 kl... mlm tu, teman YB tdo k.umah dia..

seawal pagi kena bertolak balik ke s.alam...ada apa?event la...

ari ni k.ufa dtg itview kt my company...adush, cne nak g keje ni...moto x de..huhu.. kena naik keta...k.didy..i naik keta g office...smpai dgn selamat..alhamdulillah...tghari g anta k.ufa naik komuter kt pdg jawa...hehe..boleh rupanya aku bawa keta besar tu..rindu nya kt my kancil merah...walaupun dh buruk, but...terlalu byk jasa nya padaku...don't worry my kncil merah..kau xkan ke mana2..dok kt setapak jap je erk...coz i kesian kt u if i bwk u blik dungun...i x nk u sakit...

that's all la..nx time smbung..

hjung mgu ni cuti..balik dungun..hehe..bestnya..jumpa insan tersayang...

Tuesday, June 15, 2010

PRACTICAL TRAINING

SALAM....

Alhamdulillah..result dh kuar...syukurlah..result em..ok la kot..tp jatuh la... 31 mei 2010 start practical kt namie food industries. ditugaskan sbg business support consultant...kerja nya..cari event, gi event..td bru blik event kt seksyen 15. brasil futsal bawah pgram YB Rodziah Ismail..sempat la bgambar ngn YB..

thesis? x pikir pun lg...nanti la..

x de mood nk tulis pnjg2..cerita nx time k..

Sunday, May 23, 2010

Saturday, May 22, 2010

BANDUNG-INDONESIA

SALAM.

Alhamdulillah, baru saja pulang dari indonesia. academic trip ke bandung pada 11 mei - 17 mei 2010 berjalan seperti yang diatur walaupun sebelum pemergian, menghadapi pelbagai masalah. bertolak dari uitm dungun ke LCCT jam 8.30mlm 11mei. flight ke jakarta jam 4.30 pg.

first day melawat sekitar Jakarta. berbeza sungguh ibu negara indon berbanding Malaysia. rakyat indon 10x ganda malaysia. berjumlah 220 juta orang. yang kaya ramai, tp yang miskin pun ramai. ramai y memakai kereta mewah coz kt sana keta murah. kebanyakan TOYOTA ngan HONDA. ramai penduduk luar jakarta datang ke jakarta untuk mencari rezeki. ada y berjaya. ada y melarat. ditepi2 jalan penuh dengan rakyat y mencari rezeki samada berniaga, mengemis dan membuat persembahan jalanan bg mendapatkan sesuap mknan.

rumah2 setinggan byk dibina ditepi2 jalan. di bawah jambatan pun bisa dijadikan kediaman. di jakarta, melawat pusat grosir tanah abang. pusat borong pakaian terbesar di jakarta. lepas tu ke ITC MANGGA 2. shopping complexs. besar sgt. berganda2 dari times square, KLCC.

Malam terus bertolak ke Bandung.perjalanan mengambil masa hampir 4jam. menginap di Hotel Kinara. di bandung, antara tempat y dilawati seperti di Tangkuban Perahu -kawasan gunung berapi, Cibaduyut-pusat pembuatan dan jualan brgan kulit, Toko 3- pusat jualan pakaian berjenama spt LEVIS,ALEIN DELION, D&G..mcm2 la.Pasar Baru- shopping complex menjual pakaian bermcm2.

apa yang menarik adalah sifat ramah para penjual dalam melayan pembeli.cukup baik y mana kita seperti tetamu istimewa.budi bahasa yang cukup sopan. y xnak beli pun jd terbeli. semangat dan usaha para penjual bg menawan hati pelanggan amat mengkagumkan. mereka x cepat berputus asa.memang perlu dicontohi.

berbelanja...fuh..rsanya, kalu byk seguni duit pun bleh abis. dirasakan semuanya murah2.lebih2 lg barangan texstile. jubah kat sana dah la cantik2, murah pulak tu... separuh dari harga di malaysia.

peluang untuk wt bisnes kat sana memang banyak. rancang nya, jika berpeluang, aku akan kembali ke indonesia. wt international trade... kumpul modal dulu.

Saturday, May 8, 2010

H1N1?

salam...

alhamdulillah...akhirnya berakhirlah final exam bagiku buat terakhir kali nya untuk menghabiskan degree...

penuh rintangan dan cabaran...3 paper last terpaksa di jawab kt klinik... datang je uitm selepas balik dari kg, kena demam...masa g check kt klinik, suhu badan tinggi...38.9 celcuis...so, kena amik sampel darah utk di check...dr cakap suspect h1n1. fuh..abis kecoh terus..mesej n call dr sahabat2 berdentum dentam masuk... terima kasih atas doa shbt2 sume...hari kedua g jmpe dr, suhu naik makin tinggi, antibodi makin rendah. so, kena g check kt hospital dungun...dr sana bagi la antivirus h1n1 plus kena masuk air satu botol...

exam? jawab je la sekadarnya...x mengharap sangat..lulus jadi la...
alhamdulillah, setelah seminggu, dah disahkan normal...

p/s: jaga kesihatan anda dimana jua berada...

Wednesday, April 21, 2010

oh ikan gapi



alkisahnya... masa blik dungun slps cuti midterm,bawa lagh beberapa ekor ikan gapi utk dibela...seronok tau tgok ikan berenang...sumber inspirasi... y lebih seronoknya.. ikan gapi ku membiak dgn cepat..aritu dia dh beranak 4 ekor..sminggu lps tu..beranak plak 14 ekor.. tau x cne dia beranak?masa bgun pagi2, tengok ikan tu baru beranak sekor, tgok plak lpas blik klas time tghari, tmbah lg sekor,tido kejap, tgok blik tmbah lg sekor... lpas smyg zohor, tmbah lagi sekor... pastu g kelas ptg plak...blik kelas ptg, tengok2 dah ada 14 ekor,,,hehe..seronok...

TOPMIX, BILIK STORE N VILLA JANNAH IN MEMORY...


salam...

bingkisan ini teristimewa utk ahli villa jannah (vj) yg kini tgl memori...
C'lah, k.yah,k.ctzu,k.joyah, k.ulfa,sham n una...ni semua ahli vj sem lps. selepas berlaku krisis y menyebabkan kami terpaksa berpindah dari baitul ridwan ke vulla jannah.

vj agak jauh ckit dgn u..tp kami tetap bhgia... skg musim final. so..teringat kenangan kami bersama menempuh final...

topmix? tau x ape itu topmix? itu la teman setia kami...yg setia dirindui semasa study...memang kena ada..x ada x sah..memang x senang duduk.. topmix tu adalah satu tin biskut yang digunakan utk menyimpan keropok goreng...dulu, time study memang kena ada mknan kt tepi..baru tenang hidup...masa tu, topmix is my bestfriend.

kisah bilik store..
kt vj ada 3 blk. tempatku menginap time final adalah kt blik store smpan brg2 n tilam... org len mmg x selesa brada dlm bilik tu..tp akun x kisah..tenang duk dlm blik tu..xde org nk ganggu...

villa jannah...
rumah kami y dh tgl kenangan...semua y dok kt umh tu hepi go lucky...tiap masa asyik gelak ketawa x abis2...masa study, kalau dh boring kerja nye kacau org study...mangsa plg best utk di kacau adalah k.ulfa...hahaha...sory k... kalau berebut topmix pun dgn dia la...

k.ct hobi dia suka tengok cite bunian...so, join la skali...nghilangkan boring... tukang masak pun ada..k.yah..kalau wt nasi kerabu, mmg x leh lwn... ape2 resepi pun dia bleh buat..

sekarang kami semua dh pindah ke umh baru.. villa solehah... villa jannah dh jadi kenangan terindah utk kami semua...

Saturday, April 17, 2010

SPIDERMAN





SALAM...

assgment lg... esok kena anta.. asgment global mrketing research on spiderman...
em..cam klakar je bunyinye... y memenatkan otak that's how to related the spiderman with the global issue on 4p's...

moga idea dtg utk siapkan pgi ni...dah minum 2paket kopi radix y dibancuh dlm satu gelas utk mengelakkan tido...nti kta tengok kesannya...kalau ngantuk jugak x tau la...

Thursday, April 15, 2010

FREE KE?


salam...

malam ni x de la free pun... asgment masih berbaki 3. 2 asgment relationship mgt, 1 asgment global mktg... menulis di blog ini just want to release tension... masih belum sanggup mengadap asgment...

k,didy...
mampukah diriku menyahut cabaran mu... sem ni rasanya, my academic perfomance is very bad..fail for 3 test...asgment x pernah on time...huhu...ape nk jdi... this is my final sem...sepatutnya i show the best performance..em.. i will try to struggle for final..catch up segala yg tertinggal...

yesterday... genap umurku 22tahun... huhu...dh tua.. x sepatutnya hepi coz semakin tua...makin byk tgjwb...should to be more matured...

alhamsulillah...sume xtvt kelab dh berakhir buat sementara wktu. opkim bh kt perkampungan org asli cfmeron highland lepas final. minggu lepas, baru berakhir team building d'marketers. agak menarik...thanks ats kerjasama sume pihak menjayakan prgram..yang semestinya x dpt dilupakan adalah checkpoint makan biskut berinti belacan...haha..smpai ada y muntah2...

awal bulan 4, trip agro based ke cameron highlands. first ke turtle information centre kt rantau abang. pstu ke mardi jerangau n odw ke cameron melalui shortcut kenyir-gua musang-ch, kami singgah d santuary gajah kt kenyir. sekor y besar, namanya SURIA. sampai kt ch hampir kul12mlm. menginap kt greenhill apartment. esoknya ke pertubuhan peladang ch. dh bertukar wjh ofis ppk skrg berbanding masa i pktikal kt sana 3thun lps. depan pej dh buat pusat jualan produk strawbery n cenderahati...bos baru, mybe ada visi y baru..

petang g melawat FAMA n beli belah kt pasar mlm...mlm dh x kuar..pening kpale.. lepas je sape2 yg nk kuar... pg sbtu, dh berkemas utk pulang.. lwtn terakhir kt MARDI CH. dh x tau brape kali dh dtg sini..boleh jd pemandu plncong kot...

pkul12 tghari kami bertolak pulang...

thamks to my classmates kerana dgr arahan ketua projek y lbih muda dr dorang. thanks also to beloved lecturer y very2 sporting, en.kamil..n juga ank2nya yg sgt nakal n comey..baby,iman n abang...

Thursday, March 25, 2010

BUSY....

Alhamdulillah...
akhirnya diberi kesempatan untuk menulis blog yang dikira agak usang ini... lama betol x buka blog ni... xsempat nak update isu2 semasa yang berlaku...

sem ni adalah sem paling bz bagiku. walaupun dh planning dr awal sem, nak fokus pd study n nak break aktvt luar...tp..hanya kenangan... ingat bila dah habis jawatan sebagai bendahari BH, dh x byk kerja..tp, dapat plak jawatan baru...

kena jadi exco usahawan d'markrters. huhu... so, tugasnya cari duit untuk kelab...
alhamdulillah, tugas sebagai ketua projek kursus kawen dah berakhir...penuh cabaran... sekarang masih memegang jawatan sebagai bendahari untuk lawatan akademik ke bangkok. em.. sebagai bendahari, tugasnya cari duit...so, kena pikul tanggungjawab untk cari dana...kami buat jualan kat pasar mlm, jual time kuliah...

untuk subjek agro marketing plak, kena jadi ketua projek lawatan ke cameron highlands 1-3 april...moga2 ia akan berjalan lancar...

nak cerita plak pasal JDMART. nak tau x jdmart tu ape...
hehe..alhamdulillah..jdmart adalah sebuah koperasi yang namanya bersama dari no plat kereta kancilku JDM kerana jasanya yang begitu besar kpd kami semua... jdmart mula beroperasi pd akhir januari. kami wat services fotostat,binding n laminating. ada jugak jual makanan n minuman ringan... tengok mcm senang nak uruskan sebuah kedai.. tp, bila buat baru tau cne rasanye...

kami kena berhubung hampir 30 suplier untk produk2 yang ada kat kedai... ada orang tanye, bila masa akak study...em..hanya mampu tersenyum...xde jawapan untuk soalan itu...tp, insya allah study x kan diabaikan...fokus dalam kelas..itu yang penting...

tu saje coretan buat masa ini.. moga diriku terus mampu bertahan untuk meneruskan perjuangan...

Wednesday, January 6, 2010

SELAMAT TAHUN BARU

SALAM...
lama x update blog ni...first skali, selamat tahun baru maal hijrah 1431. moga kedatangan tHUN Bru ini Kn membawa seribu erti beserta perubahan ke arah yang lebih baik. berusaha dengan anjakan paradigma untuk mencapai matlamat hidup yang jelas di atas kalimah ALLAH yang maha agung.

azam baru tahun ni, nak study betol2...ni dah final sem. nak kurangkan tido dan banyakkan membaca bahan2 berfaedah...perbanyakkan baca al-quran dan zikir...

kawan2...marilah kita sama2 membantu menjana perubahan ke arah yang lebih baik...