Saturday, May 22, 2010

BANDUNG-INDONESIA

SALAM.

Alhamdulillah, baru saja pulang dari indonesia. academic trip ke bandung pada 11 mei - 17 mei 2010 berjalan seperti yang diatur walaupun sebelum pemergian, menghadapi pelbagai masalah. bertolak dari uitm dungun ke LCCT jam 8.30mlm 11mei. flight ke jakarta jam 4.30 pg.

first day melawat sekitar Jakarta. berbeza sungguh ibu negara indon berbanding Malaysia. rakyat indon 10x ganda malaysia. berjumlah 220 juta orang. yang kaya ramai, tp yang miskin pun ramai. ramai y memakai kereta mewah coz kt sana keta murah. kebanyakan TOYOTA ngan HONDA. ramai penduduk luar jakarta datang ke jakarta untuk mencari rezeki. ada y berjaya. ada y melarat. ditepi2 jalan penuh dengan rakyat y mencari rezeki samada berniaga, mengemis dan membuat persembahan jalanan bg mendapatkan sesuap mknan.

rumah2 setinggan byk dibina ditepi2 jalan. di bawah jambatan pun bisa dijadikan kediaman. di jakarta, melawat pusat grosir tanah abang. pusat borong pakaian terbesar di jakarta. lepas tu ke ITC MANGGA 2. shopping complexs. besar sgt. berganda2 dari times square, KLCC.

Malam terus bertolak ke Bandung.perjalanan mengambil masa hampir 4jam. menginap di Hotel Kinara. di bandung, antara tempat y dilawati seperti di Tangkuban Perahu -kawasan gunung berapi, Cibaduyut-pusat pembuatan dan jualan brgan kulit, Toko 3- pusat jualan pakaian berjenama spt LEVIS,ALEIN DELION, D&G..mcm2 la.Pasar Baru- shopping complex menjual pakaian bermcm2.

apa yang menarik adalah sifat ramah para penjual dalam melayan pembeli.cukup baik y mana kita seperti tetamu istimewa.budi bahasa yang cukup sopan. y xnak beli pun jd terbeli. semangat dan usaha para penjual bg menawan hati pelanggan amat mengkagumkan. mereka x cepat berputus asa.memang perlu dicontohi.

berbelanja...fuh..rsanya, kalu byk seguni duit pun bleh abis. dirasakan semuanya murah2.lebih2 lg barangan texstile. jubah kat sana dah la cantik2, murah pulak tu... separuh dari harga di malaysia.

peluang untuk wt bisnes kat sana memang banyak. rancang nya, jika berpeluang, aku akan kembali ke indonesia. wt international trade... kumpul modal dulu.