Tuesday, January 1, 2013

2012 dlm kenangan...selamat dtg 2013

Assalamualaikum... wah...dh 2013...dkt stahun x buka blog ni...dh berkarat ke? ish3...busy teramat... knangan 2013...mcm2 suka duka kawen... sambung master... buka cwgn DFC kt blok9 uitm graduate tunas mekar n dpt anugerah usahawan wanita terbaik trg buka darul falah halal mart di k.trg honeymoon kt sarawak beli van n triton... dpt pinjaman tekun dpt tajaan mybrain dftar haji byk lg kot... impian n target 2013 nk dpt anak...hehe teruskn misi utk bka 10cwgn at 2020 kmbangkn produk n brand ayam tempyan darul falah dpt result dekan n complete study buat haji atau umrah sekurangnya nk anta ma n abah wt haji beli 4x4 beli umh utk mak byk jgk impianku...semestinya kita kna dream big to success...inshaAllah... janji Allah,sape usaha, dia akn dpt. aku sgt pcya itu... jihad ekonomi adlh tgjwabku. sape lg kalau bkn kita melayu islam y faham utk merubah nsib umat islam.... melayu n islam dh lama ditindas masa utk bangkit to my love husband, thanks a lot for everything. thanks to Allah that u give me a husband that very understanding me...trima kasih ats ksabaranmu melayan pelbagai kerenahku... smoga kami dikurniakan zuriat yg soleh solehah...amin..insha Allah...

Wednesday, February 15, 2012

Alhamdulillah...dh bertukar status

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, tanggal 28 feb 2012, aku telah selamat diijabkabulkan dgn insan tersayang, my husband Mohad Azhari Abd Aziz dgn sekali lafaz di masjid kg apal jam 11.30 pagi dgn berwalikan abah kesayanganku dan abang long n abang ngah sebagai saksi dan juga berimamkan ustaz bakri.

bersyukur ke hadrat ilahi kerana semua urusan pada hari itu dpmudahkan...

persiapan untuk kawen, sgt la penat... buat masjid pun rumah x sempat siap sepenuhnya... pengantin kena cat sendiri rumah siang dan malam...huhu...
syukur sangat sahabat2 ramai dtg membantu... bahagian hantaran dh disiapkan awal di dungun lg oleh k.radiah and the geng... baju2 pun ada sahabat y tolong carikan. cenderahati untuk tetamu pun sahabat2 y tolong... banyak sungguh bantuan yang kalian berikan...x terbalas jasa kalian semua... sampai ke pakai inai, make up, camera woman... semua sahabat tolong...

x kurang juga keletihan yang dirasai oleh ahli keluarga ku... mama ternampaklah sangat penat... abah sempat lg tidur seround pd hari mjlis dek keletihan y x tertahan. alhamdulillah... sedara mara pun ramai yang dtg membantu... x lupa juga warga dfc y dtg khas dr dungun untuk jd 'jong kako'. juga kpd shbt2 adikku usop y juga berkhidmat sbg 'jong kako' pd mjlis tersebut...

terima kasih x terhingga untuk abah yang telah merebahkan 5 ekor lembunya y di jaga oleh a.long untuk mjlis tersebut...terima kasih juga kpd para tetamu y sudi ke majlis ini dan mendoakan kebahagiaan kami.

alhamdulillah...hadiah y x diduga...menerima mesej di awal pg 28hb untuk tawaran menyambung pelajaran...sungguh hebat kuasamu ya Allah...

semoga kebahagiaan ini berkekalan dgn rahmat Allah hendaknya...

terim,a kasih y x terhingga utk keluarga tersayang,kwn-kwn, shbt2, sedara-mara n semua tetamu y telah membantu manjayakan majlis ini...

Monday, January 16, 2012

BICARA ADAM ADLI

salam.

Alhamdulillah, sempat utk ke pgram BICARA ADAM ADLI. utk mendengar perkongsian yang agak menarik dari anak2 muda mahasiswa. ye...kita perlu berubah...kita perlu bangkit... mahasiswa perlu bangkit memulakan revolusi...ianya pasti akan bermula dari golongan mahasiswa seperti anda.

kita seharusnya memberi kesedaran kpd mahasiswa tentang kebebasan berakedemik, hak dan tanggungjawab mahasiswa kerana hanya segelintir yang kecil sahaja menyedarinya. pernah ditanya pasal isu semasa kpd seorang mahasiswa, adakah anda tahu apa itu AUKU? apa isu yang dibangkitkan berkaitan AUKU? OWH...tidak ambil kisah itu semua...jika ditanya pasal artis, panjang pula huraiannya... beginikah bentuk mahasiswa yang bakal menjadi pemimpin akan datang? sangat tidak peka kpd isu semasa...

betol kata mereka, ADAM ADLI, SAFWAN ANANG, EHSAN...ibu bapa harus mengingatkan anak2 agar menjadi mahasiswa yang peka terhadap isu semasa, mengambil tanggungjawab sebagai agen perubahan yang membawa kebaikan rakyat, membela hak rakyat. bukannya berpesan agar masuk universiti, belajar btol2, jgn terlibat dgn perkara y bukan2, jgn terlibat dgn politik...belajar...belajar...belajar...n jawab exam...itu sahaja...

so, jika bukan golongan mahasiswa yang sedar akan tanggungjawan dan kepentingan mereka, siapakah yang akan membela hak masyarakat?

kebebasan akademik? ye...sesuatu yang sgt perlu dituntut... sepatutnya para ilmuan perlu bebas menyatakan pendirian berdasarkan kepakarannya... bukan menggunakan kepakaran untuk mengangpu dgn memberikan penjelasan yang berat sebelah. ilmuan perlu berani menegakkan kebenaran... contoh nya Aziz Bari yg mana pakar perundangan dipecat dr UIA hanya kerana mengeluarkan statement yang agak tidak benar di pihak kerajaan? kesannya ia dipecat dr UIA...inikah yang sepatutnya terjadi? menghukum seorang ilmuwan yang bercakap berdasarkan kepakarannya...

semoga mahasiswa terus sedar dan bangkit dalam meneruskan perjuangan merevolusikan malaysia...

Wednesday, December 28, 2011

kawen...sebulan je lg...

lama bebenornye x update blog...habuk dh kna sapu guna vacuum...

tersangt bz...kerja from 8a.m to 12pm...


Dear Husband,


I will cook....
I will clean.....
I will shop......
I will be the best wife, ever, InsyaAllah.
I will dress up for you.....
I will maintain my appearance for you....
I will make sure to be the best wife I can be, InsyaAllah..
I will have children with you & I will raise them to be the best they can be....
I will be the best mother, InsyaAllah..
All this - as long as you promise me one thing

♥ Help me, accompany me in getting to Jannah! ♥(^_^)

(copy from another blog)

ya Allah...semoga aku mampu mjdi isteri y solehah buat bakal suamiku dan ibu mithali utk anak2ku nanti...

tinggal sebulan je lg...status hidupku akn brubah...shbt2...yakinlah pdku... ramai y ckp, betul ke ni nk kawen? mcm blum ready je? huhu..tension rasanye... masih blum lyakkah utkku bina baitul muslim? msih blum mtgkah diriku di usia 23thun utk jd seorg isteri...my family pun sama...asyik2 ckp, btul ke nk kawen ni...xtau la nk ckp mcmmana...

mungkin coz byk maen2 kot...hehe...

ready? huhu...smmgnya sbenar-benarnya msih blum...but, i will try...

tgjwb? ya Allah...sungguh besar tgjwb itu...utk jga suami n kluarga...lbh besar dri jga company sndiri y ada 8org pkrja...

jd ibu? msti lah tersgt blum ready...tp kalau dh ad rzeki nanti, Alhamdulillah...

berkorban? sama2 perlu bkorban n btolak ansur...aku mgkin msih perlu brada d dungun utk 2,3 thun lg...to settle my study n business...bakal suami terlalu byk komitmen d k.trg...itu perkara y perlu difahami...prkahwinan ats dasar perjuangan dan utk meneruskn pjuangan...

utk bakal suami ku...bimbinglah aku ke jln y benar...

Sunday, September 4, 2011

ALHAMDULILLAH... SALAM AIDILFITRI 1432H

Alhamdulillah, maha suci Allah y maha besar memberi kesempatan untuk hambaMu yang lemah lg hina ini menyambut hari kemenangan.

syukur keatas rahmatmu yang masih memberi nikmat Islam dan Iman kepadaku. bersyukur jua keatasMu kerana diberi kesempatan untuk menyambut lebaran bersama insan2 tersayang.. ma, abah, serta keluarga yang lain.

Al-Fatihah dan takziah untuk sahabatku Farahanim y kehilangan ibu tersayang beberapa hari sebelum Syawal, juga kepada hajar hasni y juga kehilangan ibu tercinta beberapa hari selepas Aidilfitri. semoga roh mereka ditempatkan bersama org2 beriman.

ku harap masih sempat untuk berbakti kepada kedua ibu bapaku...

YA ALLAH...
AMPUNILAH DOSA-DOSAKU
DOSA KEDUA IBU BAPAKU
DOSA AHLI KELUARGAKU
DOSA SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT
HANYA PADAMU AKU MEMINTA
Y MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
Y MAHA PENGAMPUN...

Tuesday, May 24, 2011

misi international business - thailand

salam.
minggu lepas seminggu berada di kelantan berulang alik ke thailand- takbai n golok. wpun msuk tnpa pasport.g naik bot je...alhamdulillah misinye telah selesai... kering jugak poket bershopping kt sana...

minggu lepas, jd mcm robot rasanya...

dari dungun ke KB pastu balik dungun amik jubah konvo. pastu g tok bali untuk kursus tunas mekar. kul 4 pg esok nye ke dungun untuk konvo. pastu, ke tok bali semula sambung kursus. abis kursus, ke bachok-umah c'ngoh kt pantai senok. pastu ke tumpat umah k.yah. esoknye ke rantau panjang n terus ke golok. lusanye plak ke pgkln kubor g mancing umah k.asma n petangnye ke takbai thailand. g makan mee chambol... esoknye plak ke golok lagi...amik barang y dipesan temboh hari... memberanikan diri pergi berdua tanpa pemandu pelancong...berkomunikasi dalam bahasa melayu vs siam... dua-dua x paham... hahaha...mintak khdmat translator plak... alhamdulillah.. semua setel n terus memecut ke jerteh... jumpa parent tersayang kejap. n terus memecut ke k.trg untuk smpai sblum pkul 5 disana... alhamdulillah misi berjaya... dan smpai di dungun...

Monday, May 9, 2011

kenangan terindah VILLA JANNAH

video

salam...

seminggu bercuti, alhamdulillah ada masa utk menyapu hapuk dalam blog ni...
alhamdulillah...3 minggu lepas, dah selesai satu event y penuh bermakna...

tertengok video y k.ufa buat...terkenang memori lama...wpun tukang buatnya dah jd milik en.mad...huhu...

VJ yang sgt bermakna...mengajar segala erti persahabatan...dikala susah n senang dilalui bersama...