Saturday, October 10, 2009

u all still in my heart -36 generation


to member2 DPIM 36 generation...
suka tengok gmbar2 korg sume kt s.alam...tiba2 trase sedih bila tringat y aku sorg y ada kt dungun ni. kenangan 3 tahun, pahit getir, suka duka kita lalui bersama tetap dalam ingatan.

kerana sebuah cita2 dan perjuangan...aku redha berada di dungun...berjauhan, berpisah dari korg sume...dengan sebuah pengorbanan, semoga sgla cita2 y kuimpikan dpt dicapai..InsyaAllah.

segalanya menggamit memori... bagaimana kita sume di ragging masa pt1 dulu...masuk paya, masker tahi lembu, tahi ayam, mandi lumpur... dapat nick name... puteri n fatin,kta dpt nick name skali kan kt blik geng2 k.nor pkg 31g.

to all my supervisor 32nd generation. thanks to u all that give we all a lot of nice experience as a DPIM student. atas bimbingan korg, motto kami 'zero dismiss' menjadi kenyataan.

DPIM 36th - pkg liza, sue sabah, sufiah, hajar, izah, ain, shima, akmal,nisa,sarah,raja,leen,pu3,linda,jannah,nani,chikin,jue,aisah,fatin,maie,k.amy.
nini,ridal,k.ana,k.mai,k.mira,siah,faezah,cika...

GALERI HERBA 1- Asteraceae cosmos




Pokok Ulam Raja


Alam:

Tumbuhan

Divisi:

Spermatophyta

Subdivisi:

Magnoliophyta

Kelas:

Magnoliopsida

Order:

Asterales

Famili:

Asteraceae

Genus:

Cosmos

Spesies:

C. caudatus

Pokok Ulam Raja

Pokok Ulam Raja (nama lain: Pokok kenikir) merupakan tumbuhan tropika yang berasal dari Amerika Latin, tetapi tumbuh meliar dan mudah didapati di Florida, Amerika Syarikat, serta di Malaysia dan negara-negara ASEAN. Ulam Raja adalah sejenis spesis bunga intan berayun yang berwarna unggu atau kuning dan berbunga kecil. Manakala pokok bunga yang berwarna kuning jarang digunakannya sebagai ulam, yang berwarna unggu merupakan sayuran ulam yang amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah dengan budu, sambal belacan atau tempoyak serta cincalok.

Berdasarkan kajian tempatan, ulam raja mengandungi 3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.

Khasiat

Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri daripada kandungan antioksidanya yang tinggi.

MAJLIS AIDILFITRI BAITUL HADHARI

SALAM...

kepada semua ahli persatuan Baitul Hadhari, anda semua dijemput hadir ke majlis hari raya malam ini, 10 oktober bertempat di pusat Hidayah.

kehadiran anda amat dialukan bagi memeriahkan majlis.